Περοξυδωσία και ενδομοριακή αντίδραση
Οι ελαιόλαδες γίνονται rancid με την πάροδο του χρόνου. Το rancid είναι μια χημική τροποποίηση των μοριακών δομών των φυτικών ελαίων. Οι ίδιες χημικές μηχανισμοί λειτουργούν επίσης στα αιθέρια έλαια. Η παρουσία του φυσικά διαλυμένου οξυγόνου στα έλαια, ξεκινά αυτές τις χημικές αντιδράσεις. Αυτές επιταχύνονται παρουσία φωτός, αέρα, μεταβολών θερμοκρασίας ή διαφόρων ακαθαρσιών.
Ο μηχανισμός αντίδρασης αυτής της «γήρανσης» χωρίζεται σε δύο στάδια: την περοξυδωσία και τις ενδομοριακές αντιδράσεις (ή φάση διάδοσης).
Η επιστημονική βιβλιογραφία περιγράφει αρκετά παραδείγματα περοξυδωσίας. Ακολουθεί αυτό του λιναλόλη που είναι άφθονος στα αιθέρια έλαια. (Παράδειγμα: λεβάντα, λαβαντίνη, θυμάρι με λιναλόλη, ξύλο τριανταφυλλιάς, φασκόμηλο κλπ).
Σε αυτό το σχήμα, ο λιναλόλη υποβάλλεται πρώτα σε περοξυδωσία. Παράγει μια νέα ένωση: το 7-υδροπεροξυ-3,7-διμεθυλ-οκτα-1,5-διένιο-3-όλη.
Η Ινουλέ (Inula graveolens) συλλέγεται στην ωριμότητά της, δηλαδή κατά την ανθοφορία της στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το φυτό είναι ετήσιο και αλλάζει θέση, γεγονός που δυσκολεύει τη συλλογή: κάθε χρόνο πρέπει να αναζητούνται νέες τοποθεσίες. Η απόδοση είναι χαμηλή και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον καιρό και την τοποθεσία. Αιθέριο έλαιο προερχόμενο από βιολογική γεωργία, πιστοποιημένο από την ECOCERT FR-BIO-01.
Βοήθεια στη σωστή λειτουργία του ήπατος.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ποικιλόμορφη διατροφή.
Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Δεν ενδείκνυται για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ούτε για παιδιά κάτω των 12 ετών.
Άτομα με παθολογίες θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας.
Να φυλάσσεται σε ξηρό μέρος, μακριά από το φως.
Σε όλους τους τρόπους αρωματισμού, αυτή η απόλυτη προσφέρει νότες πράσινου τσαγιού που εξελίσσονται σε έντονες νότες καπνού, πάντα καλά τονισμένες από την αίσθηση του τσαγιού. Είναι πολύ σχετική σε συνδυασμό με ξύλο κέδρου ή σε φρέσκες κολόνιες, και είναι αρκετά ανθεκτική.
Αρώματα
Αυτή η εκχύλισμα φέρνει αρώματα φρούτων σε ποτά ή τσάγια, με νότες από χόρτο, λουλούδια, μέλι και καπνό.
Οι υποχρεωτικές αναλύσεις:
Ένα κανονιστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρυθμίζει τις αναλύσεις των ελαιολάδων: κάντε κλικ εδώ
Ένα ελαιόλαδο πρέπει να πληροί έναν ορισμένο αριθμό φυσικοχημικών παραμέτρων για να επιτρέπεται η σήμανση ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ ή ΛΑΜΠΑΝΤΙΚΟ (ακατάλληλο για κατανάλωση στην ΕΕ).
Ο κανονισμός 2568/91 της 11ης Ιουλίου 1991, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παρέχει τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται (βλ. διάγραμμα παρακάτω).
Το εργαστήριο LAHN προσφέρει τις συνήθεις αναλύσεις για τα ελαιόλαδα: δείκτης οξέος, δείκτης υπεροξειδίου, μέτρηση UVK (K270 – K232). Ένα ελαιόλαδο που χαρακτηρίζεται ως «λαμπαντίκο» είναι ακατάλληλο για κατανάλωση στην ΕΕ. Προορίζεται για λάμπες λαδιού, γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός «λαμπαντίκο».
Οι αναλύσεις K232 ΚΑΙ K270
Αυτές οι φυσικοχημικές μετρήσεις είναι αποκαλυπτικές της καλής συντήρησης των ελαιολάδων.
Ο κολοσσός είναι γνωστός ως καυστήρας λίπους.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ποικίλη διατροφή.
Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Δεν είναι κατάλληλο για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ούτε για παιδιά κάτω των 12 ετών.
Άτομα με παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας.
Να φυλάσσεται σε ξηρό μέρος, μακριά από το φως.
Το αιθέριο έλαιο από το κισσό χρησιμοποιείται σε σύνθεσεις αρωμάτων υψηλής ποιότητας ή σε προϊόντα περιποίησης σώματος. Συχνά χρησιμοποιείται σε φρέσκα ανδρικά αρώματα, καθώς και σε αμπερί ή πικάντικες νότες. Σε νότες δέρματος ή λουλουδιών, προσφέρει δύναμη και μια πρωτότυπη αίσθηση. Καλλυντικά Στα καλλυντικά, τα εκχυλίσματα κισσού βρίσκονται σε προϊόντα όπως μάσκες, ντεμακιγιάζ και κρέμες. Επίσης, περιλαμβάνονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για προβληματικές επιδερμίδες, κατεστραμμένες επιδερμίδες, ώριμες επιδερμίδες και επιδερμίδες με ροδόχρους.
Αυτό το εκχύλισμα προσφέρει μια πολύ γραμμική επίδραση καπνού. Συνδυάζεται καλά με συμφωνίες φτέρνας και κολόνιας και φέρνει αξιοσημείωτες γλυκές και μελισσάτες αποχρώσεις.